Insomningsbesvär – fakta och behandling

En av tre har minst en gång i veckan problem med att sova på natten. Det kan kännas tungt, frustrerande samt skapa oro och ängslan som i sin tur gör att sömnproblemen håller i sig. Men det finns både goda råd och läkemedelsbehandling att tillgå.

Sömn är liksom mat och motion viktigt för att kroppen och hjärnan ska fungera ordentligt. Men ändå är det många som har svårt att sova. Sömnsvårigheter (insomni) består först och främst av problem med insomning, att man vaknar ofta på natten eller tidigt på morgonen utan att kunna somna om, vilket gör att man inte kan fungera optimalt på dagen.

Andra har också läst: Läkemedel vid insomningsproblem och oro

Konsekvenserna av insomni är väl dokumenterade

Insomni har bland annat kopplats samman med nedsatt immunförsvar och nedsatt tankeförmåga. Personer med sömnsvårigheter rapporterar ofta nedsatt arbetskapacitet och sämre livskvalitet.

Receptfritt läkemedel vid oro och insomningsbesvär

Sedix (Passiflora incarnata),  är använt vid lindrig oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär. Läkemedlet säljs också i andra europeiska länder och dess verksamma ämne har använts i över 30 år, i världen. Sedix sälja på alla apotek i Sverige och är registrerat hos Läkemedelsverket som ett traditionellt växtbaserat läkemedel.

 • Vid oro
 • Insomningsbesvär
 • Inget beroende rapporterat

1 av 3 har sömnsvårigheter minst en gång i veckan

Sömnbesvär är vanliga i alla åldrar. En tredjedel av den vuxna befolkningen har sömnproblem minst en gång i veckan, och det är en ökande trend. Många har nedsatt funktion på dagtid på grund av dålig nattsömn. Insomningssvårigheter är ett av dom sömnproblem som ökar mest.

Tankarnas kraft ger dålig sömn

Det är flera faktorer som påverkar nattsömnens kvalitet. Bland annat har så kallade utlösande och upprätthållande faktorer inverkan på sömnen. En omvälvande händelse kan exempelvis vara utlösande för akuta sömnsvårigheter, men de är i regel kortvariga. Men vissa lider av sömnsvårigheter under lång tid, ofta i många år. I dessa fall spelar ofta tankemönster och beteenden en viktig roll. Stressande tankemönster, ängslan eller oro för att inte få sova är exempel på hur sömnproblemen upprätthålls.

Behandling av insomni

Receptbelagda sömnmedel har varit det vanligaste läkemedlet för behandling av sömnsvårigheter, men många vill inte använda den typen av mediciner. Sedix är ett receptfritt läkemedel använt vid lindriga symtom på oro och insomningsbesvär. Det är inte rapporterat om beroendeframkallande effekt vid användning av Sedix.

Läs mer om Sedix här

10 råd för bättre sömn

 1. Att ha fasta tider när man går och lägger sig och stiger upp.
 2. Undvika att sova på dagen (en tupplur på högst 20 minuter är okej).
 3. Att få minst 30 minuters dagsljus varje dag, antingen utomhus eller vid fönstret.
 4. Undvika kaffe, te och koffeinhaltiga drycker sent på eftermiddagen eller kvällen.
 5. Undvika alkohol eller tobak strax innan man ska lägga sig.
 6. Undvika stora måltider innan sängdags, men lägg dig inte heller på tom mage.
 7. Träning är nyttigt men undvik hård fysisk träning de sista 3 timmarna innan du ska gå och lägga dig.
 8. Se till att det är svalt och skönt i sovrummet och undvik ljus eller oljud.
 9. Gå upp om du ligger sömnlös längre än 30 minuter.
 10. Undvik dator, surfplatta och teve alldeles innan det är dags att gå och lägga dig eller när du är vaken på natten.

Ett urval ur företaget Norsk Helseinformatikks råd för god sömn.

Källor: 1177.se

Sedix™ (Passiflora incarnata) är ett registrerat traditionellt växtbaserat läkemedel. Receptfritt. Vuxna och barn över 12 år: Lindriga symtom på nervös anspänning: 1-2 tabl. morgon och kväll. Insomningsbesvär: 1-2 tabl. ½ tim. före läggdags. Rekommenderas inte till gravida eller ammande. Rådfråga läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Behandlingen bör inte överstiga 6 månaders kontinuerlig användning. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Läs bipacksedeln noga.

Ändrad senast 08/11 2017 

 

 

Publicerat: 21. juni 2016. Ändrad senast: 13. november 2017