Sänk ditt kolesterol

Senikol är en kapsel innehållande växtsteroler som sänker kolesterolnivån i blodet vid högre dosering.1 Vid lägre dosering bibehålls normal kolesterolnivå. Tas i samband med måltid.

  • Sänk högt kolesterol
  • Bibehåll normal kolesterolnivå 

Här kan du köpa Senikol

Senikol.se | Sana Pharma Sverige AB
apotea-logo
DOZ_logga_rgb_payoff
kronans-apotek
apoteket
apohem
Senikol SE 1000x1000

Kosttillskott

Sänk högt kolesterol och bibehåll normal kolesterolnivå med växtsteroler

Senikol är en kapsel innehållande växtsteroler som sänker högt kolesterol. Med en lägre dosering av Senikol bibehålls normalt kolesterolvärde. Kosttillskottet Senikol kan användas av personer som önskar att sänka förhöjt kolesterol eller bibehålla normal kolesterolnivå. 

Vad är kolesterol?

Kolesterol är fettliknande substans som spelar en viktig roll i kroppen. Kolesterol produceras naturligt av kroppen och finns även i vissa livsmedel, exempelvis animaliska produkter som kött, mjölkprodukter och ägg. Eftersom kolesterol både spelar en avgörande roll i kroppen men även är oönskat i för höga nivåer är det viktigt att hålla koll på kolesterolnivån i blodet.3

Vad är skillnaden mellan HDL och LDL kolesterol?

Det finns olika typer av kolesterol: HDL-kolesterol (high density lipoprotein), som kallas det ”goda” kolesterolet, och LDL-kolesterol (low density lipoprotein), som brukar kallas det ”onda” kolesterolet. HDL-kolesterol hjälper till att transportera bort överflödigt kolesterol till levern. LDL-kolesterol, å andra sidan, transporterar kolesterol till kroppens vävnader och kan lägga sig på artärväggarna. Båda typer av kolesterol behövs för att kroppen ska fungera men för höga nivåer av LDL-kolesterol ökar risken för kranskärlssjukdom.3

Dosering

Sänk högt kolesterol:
Dosering: 2 kapslar 2 gånger dagligen. Alternativt 4 kapslar vid ett tillfälle. 
4 kapslar motsvarar rekommenderat dagligt intag på 1,6g.   
Intas i samband med måltid, gärna vid lunch och middag då kolesterolsyntesen sker på natten. Maximal dygnsdos 3 g (7 kapslar).

Bibehåll normal kolesterolnivå:
Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag på minst 0,8 g växtsterol. 
Dosering: 1 kapsel 2 gånger dagligen. Alternativt 2 kapslar vid ett tillfälle. 
2 kapslar motsvarar rekommenderat dagligt intag på 0,8g 
Intas i samband med måltid. 

Vid kontinuerligt intag ökar sannolikheten att avsedd effekt uppnås. Efter att sänkt kolesterolvärde uppnåtts kan man övergå till dosering för att bibehålla normal kolesterolnivå. Växtsteroler har visat sig sänka kolesterolinnehållet i blodet. Ett högt kolesterolinnehåll är en riskfaktor för utvecklingen av kranskärlssjukdom. Växtsteroler bidrar till att upprätthålla normala kolesterolnivåer i blodet.  

Vem kan använda Senikol?

Senikol är ett kosttillskott som kan användas av personer som behöver sänka förhöjt kolesterol eller bibehålla normal kolesterolnivå. Från 5 år. 

Hur lång tid tar det innan man får effekt

Effekten på serumkolesterol börjar komma efter några veckor, helst i kombination med en hälsosam livsstil och sund kost.1

Dosering

Sänk högt kolesterol:
Dosering: 2 kapslar 2 gånger dagligen. Alternativt 4 kapslar vid ett tillfälle. 
4 kapslar motsvarar rekommenderat dagligt intag på 1,6g.   
Intas i samband med måltid, gärna vid lunch och middag då kolesterolsyntesen sker på natten. Maximal dygnsdos 3 g (7 kapslar). Från 5 år. 

Bibehålla normal kolesterolnivå:
Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag på minst 0,8 g växtsterol. 
Dosering: 1 kapsel 2 gånger dagligen. Alternativt 2 kapslar vid ett tillfälle. 
2 kapslar motsvarar rekommenderat dagligt intag på 0,8g. Intas i samband med måltid. Från 5 år. 

Växtsteroler har visat sig sänka kolesterolinnehållet i blodet. Ett högt kolesterolinnehåll är en riskfaktor för utvecklingen av kranskärlssjukdom. Växtsteroler bidrar till att upprätthålla normala kolesterolnivåer i blodet.  

Innehåll

Växtsterol, medellånga fettsyror, gelatin (nöt), stabilisator; glycerol, karamellfärg.

Förvaring

Förvaring: torrt och inte över 25 °C. Förvaras otillgängligt för barn. Kosttillskott ska inte ersätta en välbalanserad och varierad kost och en sund livsstil. Produkten är inte avsedd för gravida eller ammande kvinnor.  

Referenser:

  1. Shaghaghi et al., Cholesterol-Lowering Efficacy of Plant Sterols/Stanols Provided in Capsule and Tablet Formats: Results of a Systematic Review and Meta-Analy-sis. J Acad Nutr Diet, 2013, 113(11): 1494-1503.
  2. H. Gylling et al. Plant sterols and plant stanols in the management of dyslipidaemia and prevention of cardiovascular disease. Atherosclerosis 232 (2014) 346-360
  3. Läkemedelsboken (23-06-27) https://lakemedelsboken.se/kapitel/hjarta-karl/blodfettsrubbningar.html

Senikol. Kosttillskott. Växtsterol har visat sig sänka/reducera kolesterolnivåer i blodet vid ett dagligt intag på 1,5-3 g växtsterol. En hög kolesterolnivå är en riskfaktor för kranskärlssjukdom. Växtsterol bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet vid ett dagligt intag på 0,8 g växtsterol. Överskrid inte rekommenderad dygnsdos. Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost och sund livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn. Produkten är inte avsedd för gravida eller ammande kvinnor eller barn under 5 år. Patienter som tar kolesterolsänkande medicin bör informera sin läkare om användning av produkten.

WEB-SE-202302-67-1