Vanliga frågor och svar om Senikol

I september 2023 lanserades nyheten Senikol som sänker förhöjda kolesterolnivåer och bibehåller normala kolesterolnivåer i Sverige. Senikol innehåller växtsteroler som har visat sig sänka kolesterolhalten i blodet effektivt på några veckor. Har du frågor kring Senikol? Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren kring Senikol på denna sida.    

Senikol SE 1000x1000
MER INFO & KÖP
  Vad är Senikol?

Senikol är en kapsel innehållande växtsteroler som sänker kolesterolnivån i blodet.1 Med en lägre dosering av Senikol bibehålls normalt kolesterolvärde. Växtsteroler rekommenderas vid högt kolesterol.1 En hög kolesterolnivå är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Kosttillskott som kan tas från 5 år.

  Vad är växtsteroler?

Växtsteroler är en naturlig beståndsdel i grönsaker, frukt, frön, nötter och vegetabiliska oljor. Kliniska studier har visat växtsterolers effekt att sänka blodets kolesterolhalt. Senikol innehåller växtsteroler som sänker kolesterolnivån i blodet.1 Med en lägre dosering kan man därefter bibehålla en normal kolesterolnivå. Senikol innehåller växtsteroler från rapsolja och trävirke.

  Hur ska jag ta Senikol?

Rekommenderad dosering för att sänka högt kolesterol är 2 kapslar 2 gånger dagligen. Vid bibehållning av normal kolesterolnivå tas 1 kapsel 2 gånger dagligen. Maxdos är 7 kapslar dagligen. Senikol tas före måltid, gärna före lunch och middag. Om så önskas kan alla kapslar tas vid ett och samma tillfälle, gärna vid middag. Senikol förhindrar upptaget av kolesterol från maten i tarmen, därför rekommenderas det att ta Senikol före måltid. Tips! Efter att man sänkt förhöjt kolesterol till normalnivå så kan man upprätthålla en normal kolesterolnivå genom att ta en lägre dos av Senikol.

  Hur verkar Senikol och växtsteroler?

Växtsteroler sänker kolesterolnivån genom att delvis hämma absorptionen av kolesterol i tarmen. Växtsteroler har liknande struktur som kolesterol och konkurrerar därmed med kolesterol för upptag, växtsteroler tas upp istället för kolesterol och minskar på så sätt upptaget av kolesterol i tarmen.1

  Vem kan använda Senikol?

Senikol kan användas av alla som behöver sänka högt kolesterol eller bibehålla normal kolesterolnivå på egen hand. Kan tas från 5 år. 

  Hur lång tid tar det innan jag får effekt av Senikol?

Effekten på kolesterolsänkningen börjar komma efter några veckor. Senikol får gärna kombineras med en hälsosam livsstil och sund kost. Vid intag av 1,5- 3 g växtsteroler dagligen har växtsteroler visat sig sänka kolesterolnivåerna under en period på några veckor. Högt kolesterol är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar.2

  Vad innehåller Senikol?

Senikol innehåller växtsterol (esterifierat), medellånga fettsyror, gelatin (nöt), glycerol, karamellfärg. 

  Vilken typ av kolesterol sänks med Senikol?

Senikol sänker förhöjda kolesterolnivåer på några veckor, det är LDL-kolesterolnivåerna som sänks.2

  Kan jag ta Senikol tillsammans med andra läkemedel såsom statiner?

Ja, det går bra att kombinera Senikol med statiner. Det är viktigt att följa upp kolesterolnivån när man önskar att sänka högt kolesterol. På så sätt är det även enklare att förstå när man ska sänka doseringen av Senikol för att bibehålla de sänkta kolesterolnivåerna.

  Ökar effekten av Senikol om man ökar doseringen?

Effekten av Senikol ökar upp till 3.0 g per dag. Maxdos är 7 kapslar dagligen. Senikol bör vara en del av en sund kosthållning och en hälsosam livsstil. 

  Innehåller Senikol gluten, laktos, gelatin eller socker?

Senikol innehåller varken gluten, socker eller laktos. Senikol innehåller dock gelatin från nöt. 

  Får jag bättre effekt om jag använder Senikol under en längre tid?

Ja, behandlingseffekten av Senikol byggs upp under några veckor. Efter att man sänkt förhöjt kolesterol till normalnivå så kan man upprätthålla en normal kolesterolnivå genom att ta en lägre dos av Senikol.  

  Är det svårt att svälja Senikol och hur många kapslar är det i en förpackning?

Senikol är en mjuk liten kapsel, vilket gör det enkelt att svälja kapseln. Det är 120 kapslar i en förpackning. 

  Ska jag ta Senikol tillsammans med mat?

Senikol ska tas med mat, gärna vid måltider såsom lunch och middag. Kapslarna bör sväljas hela med vätska och skall inte tuggas.  

  Kan jag använda Senikol under min graviditet eller under amning?

I brist på tillräcklig erfarenhet rekommenderas inte Senikol under graviditet eller amning. eller barn under 5 år. 

  Jag glömde att ta en Senikol kapsel. Ska jag ta dubbel dos nästa gång

Du bör inte ta dubbel dos för att ersätta glömd dos, nästa dos tas sedan vid ordinarie tidpunkt. 

  Vilken effekt ger växtsteroler?

Upprätthålla kolesterolnivåer:

  • Växtsteroler bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer
  • Daglig dos: minst 0,8g (2 kapslar Senikol)

Sänka kolesterolnivåer:

  • Växtsteroler har visat sig sänka kolesterolinnehållet i blodet2
  • Daglig dos: 1,5-3,0g (4-7 kapslar Senikol)

Vid intag av 1,5-3 g växtsteroler dagligen har växtsteroler visat sig sänka kolesterolnivåerna under en period på några veckor.2 Detta när de tas dagligen som en del av en hälsosam kost och livsstil som också inkluderar tillräcklig mängd frukt och grönsaker. Högt kolesterol är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. För att minska den totala risken bör alla orsaker till hjärt- och kärlsjukdomar beaktas och förbättras. Senikol bör användas ihop med en sund kosthållning och en hälsosam livsstil.2

Referenser:

  1. Gylling et al., European Atherosclerosis Society Consensus Panel on Phytosterols. Plant sterols and plant stanols in the management of dyslipidaemia and prevention of cardiovascular disease. Atherosclerosis. 2014, 232(2):346-60.
  2. EFSA Scientific Opinion plant sterol: The EFSA Journal (2009) 1175, 1-9

Senikol. Kosttillskott. Växtsterol har visat sig sänka/reducera kolesterolnivåer i blodet vid ett dagligt intag på 1,5-3 g växtsterol. En hög kolesterolnivå är en riskfaktor för kranskärlssjukdom. Växtsterol bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet vid ett dagligt intag på 0,8 g växtsterol. Överskrid inte rekommenderad dygnsdos. Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost och sund livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn. Produkten är inte avsedd för gravida eller ammande kvinnor eller barn under 5 år. Patienter som tar kolesterolsänkande medicin bör informera sin läkare om användning av produkten.

WEB-SE-202302-68-1