Arkiv

Kategorier

Meta

Så här kan du bli kvitt sömnbesvären med ett receptfritt läkemedel

Så här kan du bli kvitt sömnbesvären – med ett receptfritt läkemedel

Under förra året rapporterade mer än var tredje svensk att de är drabbade av sömnbesvär från och till.1 Dålig sömnkvalitet, avbruten sömn nattetid eller för tidigt uppvaknande på morgonen är vardagsmat för många. Sömnbesvär som leder till sömnbrist går inte sällan ut över humöret, koncentrationsförmågan och möjligheten att prestera på dagtid. Men det finns behandling – i form av Lunixen, ett receptfritt läkemedel på apotek!

Stress och oro kan göra det svårt att sova gott. Tankar och bekymmer har en tendens att dyka upp med ens vi släcker lampan på nattduksbordet. Samma oro stannar ofta kvar under natten, med försämrad sömnkvalitet som resultat. Som tur är finns det receptfri  behandling på apotek.

Behandling av sömnbesvär

Det är alltid en god idé att följa tips och råd för bättre sömn och god sömnhygien, som nämns längst ner i artikel. Men ibland är en god sömnhygien inte nog. För vissa krävs receptbelagd sömnmedicin men för många kan ett receptfritt läkemedel vara fullt tillräckligt. Oavsett om man väljer ett receptbelagt eller receptfritt alternativ, skiljer man ofta mellan två typer av sömnbesvär – insomningsbesvär och sömnrubbningar. Insomningsbesvär är ju som det låter, en svårighet att somna på kvällen. Men hur är det då med sömnrubbningar? Hur yttrar det sig det?

Dålig sömn?

Sömnrubbningar kan yttra sig på olika sätt. Vissa sover oroligt och vaknar flera gånger per natt medan andra vaknar alldeles för tidigt på morgonen utan förmåga att somna om. På apoteket kan du fråga efter ett receptfritt läkemedel som används vid nattliga sömnstörningar. Beskriv hur du upplever ditt sömnbesvär, och få hjälp att välja rätt produkt.

Receptfritt läkemedel vid sömnrubbningar

Om du sover dåligt kan t.ex. Lunixen vara ett alternativ. Lunixen innehåller Valeriana officinalis L. har klinisk dokumenterad effekt. Lunixen förbättrar sömnkvalitet och motverkar därför avbruten sömn, så som uppvaknande under natten eller allt för tidigt uppvaknande på morgonen. Det finns inget beroende rapporterat vid användning av detta läkemedel.2

Det här är Lunixen

Lunixen är ett receptfritt läkemedel som förbättrar sömnkvalitet och motverkar sömnavbrott. Valeriana officinalis L. har klinisk dokumenterad effekt på sömnproblem så som orolig sömn och nattliga uppvaknanden. Lunixen tas dagligen för optimal effekt. För vuxna och barn över 12 år.2 Inget beroende rapporterat. Köps på apotek. 

  • Förbättrar sömnkvalitet
  • Motverkar sömnavbrott
  • Inget beroende rapporterat

Inget beroende rapporterat

Sömnbesvär är en vanlig orsak till läkarbesök och förskrivning av receptbelagd sömnmedicin i Sverige. Ett receptfritt läkemedel som Lunixen, kan vara tillräckligt för många. Och det finns inga rapporter om beroendeutveckling vid användning av detta läkemedel.2 Finns att köpa på ditt apotek.

Effekt av Lunixen

Den verksamma substansen i Lunixen förbättrar både sömnkvalitet och motverkar sömnavbrott. Daglig användning är att rekommendera för att behandlingen ska kunna bidra till ett ändrat sömnmönster och bättre sömnkvalitet. Effekten av behandlingen ökar gradvis och optimal effekt uppnås efter 2-4 veckor.2

Godkänt av Läkemedelsverket

Läkemedelsverket granskar ansökningar och godkänner läkemedel i Sverige. Lunixen är godkänt av Läkemedelsverket och är registrerat som ett väletablerat växtbaserat läkemedel för personer över 12 år.    

Här köper du Lunixen

Lunixen köps receptfritt på apotek, klicka här för att komma till återförsäljarlistan! 


Referenser:

1.Folkhälsomyndigheten (2021-03.31) (https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/statistik-psykisk-halsa/)

2.FASS (2021-03.31) (https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20180529000041)

2.1177, Vårdguiden (2021-03.31) (https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/liv–halsa/stresshantering-och-so3)

Lunixen 500 mg tabletter, extrakt från vänderot. Receptfritt växtbaserat läkemedel. Växtbaserat läkemedel för användning vid lindrig oro och sömnrubbningar. Vuxna och ungdomar från 12 år: Vid lindrig oro 1 tablett högst 3 gånger dagligen. Vid sömnrubbningar 1 tablett ½-1 timme före sänggående, vid behov 1 tablett tidigare under kvällen. Maximalt 4 tabletter per dygn. Inte för akut behandling eftersom effekten ökar gradvis. För optimal effekt rekommenderas kontinuerlig användning under 2-4 veckor. Om symtomen kvarstår eller förvärras efter 2 veckors kontinuerlig användning, bör läkare eller annan sjukvårdspersonal kontaktas. Använd inte vid allergi mot innehållsämne eller samtidigt med syntetiska lugnande läkemedel. Användning rekommenderas inte under graviditet eller amning. Patienter som är påverkade av Lunixen ska inte framföra fordon eller använda maskiner. Förpackning: 28 tabletter. Sana Pharma Medical AS, www.sanapharma.se. Läs bipacksedeln före användning. Texten baserar sig på produktresumé: 2019-08-02.

om produkten

Publicerad maj 7, 2019
Senast uppdaterad september 8, 2021

Dessa sidor är avsedda för vårdpersonal