Arkiv

Kategorier

Meta

Så här kan du bli kvitt sömnbesvären med ett receptfritt läkemedel

Så här kan du bli kvitt sömnbesvären – med ett receptfritt läkemedel

Under förra året rapporterade mer än var tredje svensk att de är drabbade av sömnbesvär från och till.1 Dålig sömnkvalitet, avbruten sömn nattetid eller för tidigt uppvaknande på morgonen är vardagsmat för många. Sömnbesvär som leder till sömnbrist går inte sällan ut över humöret, koncentrationsförmågan och möjligheten att prestera på dagtid. Men det finns behandling – i form av ett receptfritt läkemedel på apotek!

Stress och oro kan göra det svårt att sova gott. Tankar och bekymmer har en tendens att dyka upp med ens vi släcker lampan på nattduksbordet. Samma oro stannar ofta kvar under natten, med försämrad sömnkvalitet som resultat. Som tur är finns det, sedan våren 2019, ett receptfritt behandlingsalternativ!

Behandling av sömnbesvär

Det är alltid en god idé att följa tips och råd för bättre sömn och se över kvällsrutin och sovrumsmiljö. Men ibland är en god sömnhygien inte nog. För vissa krävs receptbelagd sömnmedicin men för många kan ett receptfritt läkemedel vara fullt tillräckligt. Oavsett om man väljer ett receptbelagt eller receptfritt alternativ, skiljer man ofta mellan två typer av sömnbesvär – insomningsbesvär och sömnrubbningar. Insomningsbesvär är ju som det låter, en svårighet att somna på kvällen. Men hur är det då med sömnrubbningar? Hur yttrar det sig det?

Sömnrubbningar kan manifesteras på olika sätt. Vissa sover oroligt och vaknar flera gånger per natt medan andra vaknar alldeles för tidigt på morgonen utan förmåga att somna om. 

Receptfritt läkemedel vid sömnrubbningar

Lunixen® (Valeriana officinalis L.) är ett receptfritt läkemedel med klinisk dokumenterad effekt. Läkemedlet förbättrar sömnkvalitet och motverkar därför avbruten sömn, så som uppvaknande under natten eller allt för tidigt uppvaknande på morgonen. Det finns inget beroende rapporterat vid användning av detta läkemedel.2

Det här är Lunixen

Lunixen är ett receptfritt läkemedel som förbättrar sömnkvalitet och motverkar sömnavbrott. Lunixen har klinisk dokumenterad effekt på sömnproblem så som orolig sömn och nattliga uppvaknanden. Tas dagligen för optimal effekt. Det finns inga rapporter om beroendeutveckling, dåsighet eller ”hangover” vid användning av läkemedlet. För vuxna och barn över 12 år.2 Köps på apotek. 

  • Förbättrar sömnkvalitet
  • Motverkar sömnavbrott
  • Inget beroende rapporterat

Inget beroende rapporterat

Sömnbesvär är en vanlig orsak till läkarbesök och förskrivning av receptbelagd sömnmedicin i Sverige. Men ett receptfritt läkemedel som exempelvis Lunixen, kan vara tillräckligt för många. Det finns inga rapporter om beroendeutveckling vid användning av detta läkemedel.2

Effekt av Lunixen

Den verksamma substansen i Lunixen förbättrar både sömnkvalitet och motverkar sömnavbrott. Daglig användning över tid är att rekommendera för att behandlingen ska kunna bidra till ett ändrat sömnmönster och bättre sömnkvalitet. Effekten av behandlingen ökar gradvis och optimal effekt uppnås efter 2-4 veckor.2

Godkänt av Läkemedelsverket

Läkemedelsverket granskar ansökningar och godkänner läkemedel i Sverige. Lunixen är godkänt av Läkemedelsverket och är registrerat som ett väletablerat växtbaserat läkemedel för personer över 12 år.    

Här köper du Lunixen

Lunixen köps receptfritt på apotek, klicka här för att komma till återförsäljarlistan! 


Referenser:

1.Folkhälsomyndigheten (https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/statistik-psykisk-halsa/)

2.FASS (https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20180529000041)

Lunixen 500 mg tabletter, extrakt från vänderot. Receptfritt växtbaserat läkemedel. Växtbaserat läkemedel för användning vid lindrig oro och sömnrubbningar. Vuxna och ungdomar från 12 år: Vid lindrig oro 1 tablett högst 3 gånger dagligen. Vid sömnrubbningar 1 tablett ½-1 timme före sänggående, vid behov 1 tablett tidigare under kvällen. Maximalt 4 tabletter per dygn. Inte för akut behandling eftersom effekten ökar gradvis. För optimal effekt rekommenderas kontinuerlig användning under 2-4 veckor. Om symtomen kvarstår eller förvärras efter 2 veckors kontinuerlig användning, bör läkare eller annan sjukvårdspersonal kontaktas. Använd inte vid allergi mot innehållsämne eller samtidigt med syntetiska lugnande läkemedel. Användning rekommenderas inte under graviditet eller amning. Patienter som är påverkade av Lunixen ska inte framföra fordon eller använda maskiner. Förpackning: 28 tabletter. Sana Pharma Medical AS, www.sanapharma.se. Läs bipacksedeln före användning. Texten baserar sig på produktresumé: 2019-08-02.

Publicerad maj 7, 2019
Senast uppdaterad december 16, 2020

Dessa sidor är avsedda för vårdpersonal