Arkiv

Kategorier

Meta

Sömnmedicin som inte är beroendeframkallande finns det?

Hjälp mot sömnproblem

Sömnmedicin som inte är beroendeframkallande – finns det?

Drygt 850 000 svenskar får receptbelagda sömntabletter utskrivet av sin läkare varje år.1 I vissa fall är det nödvändigt men många skulle kanske klara sig med ett receptfritt läkemedel – ett läkemedel utan kända biverkningar?

Att inte kunna sova fast man är trött är vanligt. Ungefär en tredjedel av befolkningen lider av sömnbesvär.2 Det finns många olika typer av sömnproblem. Insomningsbesvär är en typ som karakteriseras av problem att somna på kvällen, att ligga vaken fast man är trött. En inre oro och en känsla av att inte kunna varva ner och ”stänga av” är vanliga orsaker till insomningsbesvär. 

Receptfritt – ett klokt första steg

När sömnen krånglar kan vardagen bli lidande. Trötthet och orkeslöshet kan resultera i att man undviker saker som man egentligen tycker om att göra. Ett receptfritt läkemedel kan då vara ett klokt första behandlingssteg .  Kombinera gärna med att se över  din kvällsrutin, sovrumsmiljö och andra faktorer som kan påverka din sömn negativt. 

Var säljs Sedix?

Sedan hösten 2016 finns Sedix på den svenska marknaden och idag säljs Sedix receptfritt på landets alla apotekskedjor. 

Det här är Sedix

  • Vid oro
  • Vid insomningsbesvär
  • Inget beroende rapporterat

Inget beroende rapporterat

Många drar sig för att behandla sömnbesvär med läkemedel och ett av skälen kan vara rädsla för biverkningar i form av ihållande trötthet dagen efter man tagit medicinen samt oro för beroendeutveckling. Men med Sedix finns det vare sig beroendeproblematik eller andra biverkningar rapporterade.4

Baserat på passionsblomma

Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som innehåller extrakt av passionsblomma (passiflora incarnata). Växten passionsblomma har en lång behandlingstradition och har bland annat använts under lång tid på den amerikanska kontinenten och senare också i Europa för behandling av hysteri, kramper,  sömnbesvär och ångest. Idag används preparatet  vid olika typer av nervösa tillstånd och sömnbesvär.3

Andra har också läst: Passionsblomman – växten som lindrat sömnbesvär i hundratals år

Registrerat hos läkemedelsverket

Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som grundar sig uteslutande på erfarenhet av lång användning. För att registreras som ett traditionellt växtbaserat läkemedel krävs bevis för att det verksamma ämnet har använts i minst 30 år över hela världen och minst 15 år i Europa. Samma krav för farmaceutisk kvalitet ställs som på andra läkemedel på marknaden. Sedix är godkänt från 12 års ålder.


Referenser:

1. Socialstyrelsen (https://sdb.socialstyrelsen.se/if_lak/val.aspx)

2.Folkhälsomyndigheten (https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/statistik-psykisk-halsa/)

3.Passionflower, Penn State, Milton S. Hershey Medical (http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=107&pid=33&gid=000267)

4.Fass (https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20130531000010)

Sedix® 200 mg tabletter, extrakt av passionsblomma. Receptfritt traditionellt växtbaserat läkemedel (TVBL) använt vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär. Indikationerna för TVBL baseras uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Vuxna och ungdomar från 12 år: Vid nervös anspänning 1 till 2 tabletter morgon och kväll. Vid sömnsvårigheter 1 till 2 tabletter på kvällen, en halvtimme före läggdags. Rådfråga läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Använd inte vid allergi mot innehållsämne eller samtidigt med syntetiska sedativa läkemedel, såvida inte samtidig användning har ordinerats av läkare. Användning rekommenderas inte under graviditet eller amning. Patienter som känner sig påverkade av Sedix ska inte framföra fordon eller hantera maskiner. Inga kända biverkningar. Förpackning: 28 tabletter. Sana Pharma Medical AS, www.sanapharma.se. Läs bipacksedeln före användning. Baserar sig på produktresumé: 2019-12-16.

Publicerad januari 2, 2018
Senast uppdaterad december 18, 2020

Dessa sidor är avsedda för vårdpersonal