Sömnmedicin som inte är beroendeframkallande – finns det?

Drygt 825 000 svenskar får receptbelagda sömntabletter utskrivet av sin läkare varje år1. I vissa fall är det nödvändigt men många skulle kanske klara sig med ett receptfritt läkemedel – ett läkemedel utan kända biverkningar?

Att inte kunna sova fast man är trött är vanligt. Ungefär en tredjedel av befolkningen lider av sömnbesvär1. Det finns många olika typer av sömnproblem. Insomningsbesvär är en typ som karakteriseras av problem att somna på kvällen, att ligga vaken fast man är trött. En inre oro och en känsla av att inte kunna varva ner och ”stänga av” är vanliga orsaker till insomningsbesvär. 

Receptfritt – ett klokt första steg

När sömnen krånglar kan vardagen bli lidande. Trötthet och orkeslöshet kan resultera i att man undviker saker som man egentligen tycker om att göra. Ett receptfritt läkemedel kan då vara ett klokt första behandlingssteg .  Kombinera gärna med att se över  din kvällsrutin, sovrumsmiljö och andra faktorer som kan påverka din sömn negativt.  Läs mer om egenvårdsåtgärder här. 

Var säljs Sedix?

Sedan hösten 2016 finns Sedix på den svenska marknaden och idag säljs Sedix receptfritt på landets alla apotekskedjor. 

Du kan dessutom beställa hem Sedix via återförsäljaren sanapharmasweden.se Då får du hem din leverans direkt i brevlådan, smidigt, bekvämt och fraktfritt. Naturligtvis bestämmer du själv om du vill köpa en förpackning av Sedix eller boka fasta månadsleveranser.

Inget beroende rapporterat

Många drar sig för att behandla sömnbesvär med läkemedel och ett av skälen kan vara rädsla för biverkningar i form av ihållande trötthet dagen efter man tagit medicinen samt oro för beroendeutveckling. Men med Sedix finns det vare sig beroendeproblematik eller andra biverkningar rapporterade4.

Baserat på passionsblomma

Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som innehåller extrakt av passionsblomma (passiflora incarnata). Växten passionsblomma har en lång behandlingstradition och har bland annat använts under lång tid på den amerikanska kontinenten och senare också i Europa för behandling av hysteri, kramper,  sömnbesvär och ångest. Idag används preparatet  vid olika typer av nervösa tillstånd och sömnbesvär3.

Andra har också läst: Passionsblomman – växten som lindrat sömnbesvär i hundratals år

Registrerat hos läkemedelsverket

Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som grundar sig uteslutande på erfarenhet av lång användning. För att registreras som ett traditionellt växtbaserat läkemedel krävs bevis för att det verksamma ämnet har använts i minst 30 år över hela världen och minst 15 år i Europa. Samma krav för farmaceutisk kvalitet ställs som på andra läkemedel på marknaden.

DETTA ÄR SEDIX´

  • Traditionellt växtbaserat läkemedel
  • Godkänt från 12 års ålder
  • För användning vid lindriga symtom på nervös anspänning som oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär
  • Inte rapporterat om beroendeframkallande eller avtrubbande effekt

 Vill du veta mer? Läs mer om Sedix här!


Sedix® (Passiflora incarnata) är ett registrerat traditionellt växtbaserat läkemedel. Receptfritt. Vuxna och barn över 12 år: Lindriga symtom på nervös anspänning: 1-2 tabl. morgon och kväll. Insomningsbesvär: 1-2 tabl. ½ tim. före läggdags. Rekommenderas inte till barn under 12 år, gravida, ammande eller vid samtidig användning av syntetiska sedativa läkemedel. Rådfråga läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Behandlingen bör inte överstiga 6 månaders kontinuerlig användning. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Läs bipacksedeln noga, senast uppdaterad 2016.11.21. Referenser: 1.  http://www.socialstyrelsen.se, 2. www.folkhalsomyndigheten.se, 3. Passionflower. Penn State. Milton S. Hershey Medical, 4. Fass.se

 
Publicerat: 2. januari 2018. Ändrad senast: 23. oktober 2018