Sedix®- när du har svårt att somna

Sedix® (Passiflora incarnata) är ett receptfritt läkemedel i Sverige, använt vid oro och tillfälliga insomningsbesvär. Men hur fungerar det? Och är det tryggt att använda?

Sömnproblem drabbar allt fler av oss.  Man delar ofta in dem i tre huvudsymtom, samtliga kan leda till nedsatt funktionsförmåga dagtid.

Huvudsymtomen är:

 1. Problem med insomning
 2. Frekventa uppvaknanden
 3. Inte utvilad trots adekvata sömntimmar – sömnen ger otillräcklig återhämtning

Svårigheter med insomningen är det sömnproblem som ökar mest, enligt norska folkhälsoinstitutet och troligtvis detsamma i Sverige. Vid tillfälliga insomningsbesvär kan Sedix vara en aktuell behandling. Även om Sedix inte är en insomningstablett.

Vad är skillnaden på Sedix och insomningstabletter?

En väsentlig skillnad mellan receptbelagda läkemedel använda mot insomningsbesvär och Sedix är att insomningstabletterna verkar direkt sömnutlösande dvs. gör en slö, dåsig och trött. Sedix, däremot, används vid oro och tillfälliga insomningsbesvär. Alltså, om man inte kan sova på grund av lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro och irritabilitet.

DETTA ÄR SEDIX

Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär. Det är inte rapporterat om beroende, ”hangover” eller avtrubbande effekt.

 • Vid oro
 • Vid insomningsbesvär
 • Inget beroende rapporterat

Finns  receptfritt på apotek, eller beställs här>>

Från örtmedicin till läkemedel

Det verksamma ämnet i Sedix, passionsblomma, har i århundraden använts som en lugnande ört, bland annat vid sömnlöshet. Fösta av indianerna, sedan i europeisk folkmedicin, under senare tid har örten blivit klassificerad som ett läkemedel.

Använt som läkemedel under många år

Läkemedlet har använts under många år i olika europeiska länder och sedan 2016 finns läkemedlet även på de svenska apotekshyllorna, under namnet Sedix.

Kan Sedix användas av tonåringar och barn?

Läkemedelsverkets målsättning är att patienter ska få tillgång till säkra läkemedel av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans. I brist på tillräckliga data rekommenderas inte användning av Sedix till barn under 12 år. Däremot kan Sedix användas av ungdomar och vuxna över tolv år.

Ingen rapporterad avtrubbande effekt

Det är inte rapporterat någon avtrubbande effekt eller någon ”dagen efter” känsla efter användning.  Därför kan Sedix användas också på dagtid, vid lindriga symtom på nervös anspänning och oro t.ex.  innan tentamen, tandläkarbesök, flygresor eller andra situationer där man kan känna oro.

Inget rapporterat beroende

Det är inte rapporterat om fysiskt beroende vid användning av Sedix, och inga oönskade effekter förväntas i samband med att behandlingen avslutas.

Här kan du köpa Sedix

Sedix kan köpas receptfritt på apotek. Ett annat alternativ är att köpa produkten från återförsäljaren Sana Pharma Sweden och få Sedix i en diskret förpackning direkt hem till brevlådan.  Du kan välja mellan styckköp eller en bekväm månadsleverans.

Rätt behandling

Det kan vara värdefullt att diskutera med sin husläkare om vilken behandling som kan fungera bäst för det aktuella sömnproblemet och vilka preparat som ger minsta möjliga biverkningar. Det kan även vara till hjälp att följa de sömnhygieniska råden här nedan.

10 råd för bättre sömn

 1. Inarbeta fasta tider när du går lägger dig och stiger upp.
 2. Undvik att sova på dagen (en tupplur på högst 20 minuter är okej).
 3. Få minst 30 minuters dagsljus, antingen ute eller vid ett fönster.
 4. Undvik kaffe, te och koffeinhaltiga drycker efter kl. 17
 5. Undvik alkohol eller tobak innan läggdags.
 6. Undvik att äta en stor måltid innan läggdags, men lägg dig inte heller hungrig.
 7. Träning är nyttigt, men undvik hård fysisk träning 3 timmar innan du ska gå och lägga dig.
 8. Se till att det är svalt och skönt i sovrummet och undvik ljus eller oljud.
 9. Gå upp och gör något annat om du ligger sömnlös längre än 30 minuter.
 10. Undvik att använda mobilen eller andra skärmar alldeles innan det är dags att gå och lägga dig eller när du är vaken på natten.

 

Källor:  fhi.no, encyclopedia.com, IMS (Institute of Medical Sciences) Health’s Monthly Belgium and Luxenbourg Market 2017, Europeiska databasen med rapporter om antagna biverkningar, nhi.no , 1177.se 

Sedix® (Passiflora incarnata) är ett registrerat traditionellt växtbaserat läkemedel. Receptfritt. Vuxna och barn över 12 år. Lindriga symtom på nervös anspänning: 1-2 tabl. morgon och kväll. Insomningsbesvär: 1-2 tabl. ½ tim. före läggdags. Rekommenderas inte till gravida, ammande eller vid samtida användning av syntetiskt lugnande läkemedel. Rådfråga läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Behandlingen bör inte överstiga 6 månaders kontinuerlig användning. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Läs bipacksedeln noga.

Publicerat: 3. maj 2017. Ändrad senast: 14. november 2017