Svårt att sova för att tankarna snurrar?

Har du tankar och bekymmer som mal i huvudet? Sedix är ett receptfritt läkemedel använt vid lindrig oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär.

Sedix® är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som kan köpas utan recept på apotek. Sedix är använt vid mild oro och tillfälliga insomningsbesvär. Det har inte rapporterats om fysiskt beroende vid användning.

Läs mer om Sedix och beställ här

Växtbaserat läkemedel till Sverige

I Europa har läkemedlet använts i flera år. Sedix är registrerat hos Läkemedelsverket som ett traditionellt växtbaserat läkemedel, använt vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär. Läkemedlet kan användas av personer över 12 år.

DETTA ÄR SEDIX®

Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt vid tillfälliga insomningsbesvär. Läkemedlet kan även användas på dagtid, vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro och irritabilitet. Det har inte rapporterats om fysiskt beroende eller avtrubbande effekt efter man använt läkemedlet.

 • Vid oro och insomningsbesvär
 • För personer över 12 år
 • Inget beroende rapporterat

Många kämpar med att somna

Nästan en av tre har sömnsvårigheter. Många har svårt att koppla bort tankar och bekymmer när man lagt sig. Då kan det upplevas vara mycket svårt att somna.

Bekymmer kan förstärka problemet

Många oroar sig dessutom för att inte kunna somna, och tänker på vilka konsekvenser sömnbristen kan få. Tankar som ”tänk om jag inte kan sova i natt heller” är inte ovanliga. Sådana bekymmer kan både förstärka och upprätthålla sömnproblemen.

Använt vid oro och tillfälliga insomningsbesvär

Det receptfria läkemedlet Sedix används vid mild oro och tillfälliga insomningsbesvär på kvällen.

Många dras också med oro under dagen och känner sig oroliga eller irriterade. Vid lindriga symtom på nervös anspänning, såsom oro och irritabilitet, används Sedix även på dagtid. Det har inte rapporterats om att det skulle ge någon form av avtrubbande effekt.

10 råd för bättre sömn

 

 1. Dagsljus
 2. Träna
 3. Sov på regelbundna tider.
 4. Ta ingen tupplur
 5. Undvik kaffe, te och cola
 6. Slappna av innan sängdags
 7. Undvik alkohol
 8. Stäng av mobilen
 9. Ditt sovrum ska vara tyst, mörkt och svalt.
 10. Gå upp direkt när väckarklockan ringer.

Inget beroende rapporterat

Sömnproblem är en vanlig orsak till läkarbesök och läkemedelsanvändning i Sverige. Receptbelagda sömnmediciner (bensodiazepiner) har ofta använts för att behandla olika sömnproblem. Är det svårigheter med insomningen det är tal om, kan det vara bra att känna till det läkemedlet Sedix, som används vid lindriga symtom på oro och tillfälliga insomningsbesvär. Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel och kan köpas receptfritt. Det är inte rapporterat om fysiskt beroende vid användning, och inga oönskade effekter förväntas i samband med att behandlingen avslutas.

Här kan du köpa Sedix

Sedix kan köpas på alla apotek,  på internetapotek eller på sanapharmasweden.se. Sedix kan skickas direkt hem till din brevlåda i en diskret förpackning.

Läs mer om Sedix och beställ här

Källor: Europeiska databasen för rapporter om misstänka biverkningar, Sömn.se

Sedix® (Passiflora incarnata) är ett registrerat traditionellt växtbaserat läkemedel. Receptfritt. Från 12 år. Lindriga symtom på nervös anspänning: 1–2 tabl. morgon och kväll. Insomningsbesvär: 1–2 tabl. ½ tim. före läggdags. Rekommenderas inte till gravida eller ammande eller vid samtidig användning av andra lugnande läkemedel. Rådfråga läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Behandlingen bör inte överstiga 6 månaders kontinuerlig användning. Samtidig användning av Sedix och syntetiska lugnande läkemedel (t.ex. bensodiazepiner) rekommenderas inte, såvida inte samtidig användning har ordinerats av läkare. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Läs bipacksedeln noga före användning.

 

Publicerat: 27. april 2017. Ändrad senast: 14. november 2017