Arkiv

Kategorier

Meta

Öm och ont i halsen? Prova detta

Öm och ont i halsen?

Det sticker och kliar i halsen och du konstaterar: «Jag har ont i halsen! » I den här artikeln har vi samlat våra bästa råd och tips för de vanligaste orsakerna till halsont.

Att ha öm eller irriterad hals är ett mycket vanligt tillstånd som de flesta upplever då och då. De vanligaste orsakerna till halsont beskrivs nedan.

De vanligaste orsakerna till halsinfektioner

Den allra vanligaste orsaken till halsont är virus. Bakteriella infektioner kan också orsaka halsont. Återkommande orsaker till att patienter behöver uppsöka vård vid halsont är:

  • Virusinfektioner (vanligast) och bakteriella infektioner som inte behöver behandlas med antibiotika
  • Streptokocker är den vanligaste orsaken till bakteriell infektion
  • Körtelfeber, också kallat mononukleos1

Vid halsont, oavsett om det orsakas av virus eller bakterier kan man uppleva att man får ont i halsen vid sväljning. Vanligtvis går smärtan över av sig själv men ibland kan man behöva lite hjälp på traven.1 Den bakomliggande infektionen kommer naturligtvis att finnas under hela sjukdomsförloppet, men det behöver inte smärtan eller obehaget vara om du gör något åt det. Om du inte får bort allt obehag i halsen är det åtminstone möjligt att lindra smärtan något tills du är frisk igen. Så tills dess kan du trösta dig med dessa beprövade tips för halsont:

Tips och råd mot halsont

  • Drick varma drycker
  • Använd halstabletter/sugtabletter, som kan köpas på apotek
  • Undvik att smitta andra genom att tvätta händerna ofta2

Behandling med läkemedel

  • Smärtstillande läkemedel som innehåller ibuprofen eller paracetamol kan köpas receptfritt på apotek.1 Dessa aktiva substanser kan ge en effektiv smärtlindring, men kan också ge biverkningar, speciellt vid höga doser eller långvarig användning. Det är därför viktigt att läsa bipacksedeln innan användning. Rådfråga apotekspersonal eller vårdpersonal kring vilka läkemedel som är lämpliga att kombinera.3
  • Antibiotika kan användas vid infektion orsakad av streptokocker. De flesta med halsfluss får feber och får ont av att svälja. Läkare ställer diagnosen genom att ta ett test i halsen med hjälp av en bomullspinne. Antibiotikabehandling leder oftast till förbättring inom ett dygn. I tillägg hindrar påbörjad behandling från att smitta andra.4

När vi blir sjuka har vi oftast många frågor kopplade till våra symtom. Nedan har vi samlat vanliga frågor kring halsont.

Vanliga frågor om halsont

Jag har halsont – när måste jag kontakta läkare?

Få en läkarbedömning om du i tillägg till halsont har ett eller flera av dessa symtom:

– Jag har halsont – när måste jag kontakta läkare?
– Få en läkarbedömning om du i tillägg till halsont har ett eller flera av dessa symtom:
– Andningssvårigheter
– Halsont och feber i två dagar utan att ha andra förkylningssymtom (såsom hosta, nästäppa, snuva)
– Halsont samt svullnad utanpå halsen
– Halsont och feber i kombination med knottriga utslag
– Halsont som enda symtom i flera veckor1

Kan jag träna med halsont?

Som utgångspunkt är det rekommenderat att ta det lugnt när man är sjuk. Lätt träning som inte är ansträngande ser inte ut att ha någon betydelse för sjukdomsförloppet. Har du däremot feber bör du inte träna alls.

Är du en av de som trots sjukdom är rädd för att tappa formen så tänk på detta: Förhöjd aktivitetsnivå under pågående infektion kan försvaga kroppens förmåga att tillfriskna. Lyssna därför på din kropp och använd sunt förnuft.1

Måste jag lämna ett prov för covid-19 om jag har halsont?

Halsont är ett av flera symtom på covid-19 och du bör därför följa folkhälsomyndighetens råd kring testning. Testkriterier för covid-19 från Folkhälsomyndigheten hittar du här.5


Referenser:

1. 1177, Vårdguiden (https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sjukdomar–besvar/ogon-oron-nasa-och-hals/hals/ont-i-halsen/)

2.Folkhälsomyndigheten (https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/516ff1f5aa444116b13856e3ade10f33/rad-fakta-antibiotika-ont-i-halsen.pdf)

3.1177, Vårdguiden (https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/behandling–hjalpmedel/behandling-med-lakemedel/lakemedel-utifran-diagnos/receptfria-lakemedel-vid-tillfallig-smarta—vad-ska-jag-valja/)

4.1177, Vårdguiden (https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sjukdomar–besvar/ogon-oron-nasa-och-hals/hals/halsfluss/)

5.Folkhälsomyndigheten (https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/)

Publicerad december 21, 2020
Senast uppdaterad september 8, 2021

Dessa sidor är avsedda för vårdpersonal