Bananflugans gen – svaret på människans biologiska klocka?

Forskarna bakom förståelsen för vår inre biologiska klocka tilldelas Nobels fysiologipris 2017. Det är tre amerikaner som har upptäckt hur vår inre klocka fungerar. Så gott som alla djur har en dygnsrytm som påverkar deras beteende. Det har varit känt sedan länge. Hur det fungerar har länge varit ett mysterium. Hall, Rosbash och Young belönas nu för att de har löst gåtan genom att belysa vilka molekylära mekanismer det är som styr vår inre klocka.

Första pusselbitarna på plats 1984

Genom att studera bananflugan och dess gener lyckades forskarna redan 1984 lägga de första pusselbitarna i på plats. Det visar sig att det finns en gen som styr bananflugans normala dygnsrytm.  Denna gen kodar för ett protein som byggs upp under natten och bryts ner under dagen. Detta resulterar i en naturlig 24 timmars cykel.  Forskarna kunde senare påvisa att det är flera gener som ingår i detta självreglerande urverk hos i stort sett alla organismer som är flercelliga, inklusive människan.

Upptäckten öppnar dörrar

Mycket förenklat styrs vår fysiologi med hjälp av denna inre klocka vid olika faser på dygnet, till exempel styrs sömn, hormonnivåer, kroppstemperatur och metabolism.  Vad kan denna kunskap användas till? Det pågår en mängd kliniska studier med olika inriktningar.

Mycket forskningen är fortfarande på grundnivå, men på Karolinska Institutets hemsida kan man läsa om flera intressanta vinklingar med sitt ursprung i den biologiska inre klockan. Bland annat tittar man på hur cancerceller använder denna cykel till sin fördel, för att vid ett senare skede kunna designa behandlingar för att hindra cancercellens framfart. Nobelpristagarnas arbete har också banat väg för ett dynamiskt och spännande forskningsområde som tittar närmare på frågor som i dag är högaktuella utifrån folkhälsoperspektiv. Spelar det någon roll när på dygnet vi gör saker? Påverkar till exempel tiden vi äter på vår ämnesomsättning och därmed risk för övervikt? Kanske kan vi med tiden göra små förändringar i vardagen som tar hänsyn till vår inre klocka och på så vis må bättre?  

Visste du att vi har en inre biologiskklocka? Och att det är denna klocka som bland annat hjälper oss att veta när vi ska vara vakna och när det är dags att sova? Spännande eller hur.

Svårt att somna?

Här kan du läsa mer om insomningsbesvär och behandling.

 

Källor: http://ki.se/nyheter/ki-forskare-cirkadisk-rytm-paverkar-nastan-alla-funktioner-i-cellen : http://www.lakemedelsvarlden.se/nobelpriset-gar-till/

 

Publicerat: 11. oktober 2017. Ändrad senast: 14. november 2017