#myt1: Ljuset från din mobil kan göra det svårt att somna…eller?

Sant. Har du svårt att somna kan det vara en god idé att släcka ner alla typer av skärmar i god tid innan det är dags att sova. Forskning visar att det blå ljuset som digitala skärmar avger påverkar vår förmåga att somna, negativt.

Vi är biologiska varelser och under merparten av vår tid här på jorden har solen varit vår huvudsakliga ljuskälla och man spenderade kvällar och nätter i, relativt, mörker. Vi har länge vetat att dagsljus – och mörker – påverkar vår dygnsrytm, bl.a. genom sömnhormonet melatonin.

Senare tids forskning visar att detsamma gäller artificiellt ljus. Inte bara solen utan även ljus från belysning och inte minst de blå ljusvågor som många av våra skärmar ger ifrån sig också hämmar utsöndringen av sömnhormonet melatonin. Idag tar vi inte bara artificiellt ljus för givet. Många av oss, har för vana att vara uppkopplade näst intill dygnet runt. Det är vanligt att både surfplattor och smarta mobiltelefoner följer med ända in i sovrummet vilket, om man ska lyssna på forskning, alltså är det en riktigt dålig idé.1

Vikten av en god sömn

God sömn är en viktig komponent till god hälsa och välbefinnande. Det är under sömnen som din kropp och hjärna återhämtar sig och bearbetar intryck. God sömn gör inte bara att du lättare klarar av mental stress och påfrestningar, den minskar också risken för en rad sjukdomar.2 Tyvärr är det många som lider av sömnproblem.

Egenvård

Kunskap är makt, brukar det heta och det gäller inte minst när det kommer till din egen sömn. Ett första steg till förbättrad sömn kan vara att samla kunskap. Genom att lära dig vad som är sant och falskt och genom att göra små förändringar i din vardag kan du själv öka chanserna att vakna utvilad.

Så; ett råd för bättre sömn är alltså att släcka ner surfplattor, mobiltelefoner och andra digitala skärmar innan det är dags att gå och lägga dig (gäller också om du ligger vaken på natten).

 • 8 råd för bättre sömn 
  • Var fysiskt och/eller mentalt aktiv under dagen. Ett aktivt liv bygger upp sömnbehovet.
  • Varva ner 1-2 timmar före sänggåendet. Nedvarvning kan handla om att läsa en bok eller ta ett varmt bad.
  • Undvik kaffe och alkohol, digitala skärmar, arbete, och hushållssysslor 1-2 timmar före sänggåendet.
  • Försök att hantera stress och oro före du går och lägger dig.
  • Om du har svårt att varva ned på kvällen, pröva gärna en avslappningsövning, yoga eller något annat som får dig att koppla av.
  • Sovrummet ska vara svalt (helst inte varmare än 18 grader), tyst och mörkt. Använd gärna öronproppar och en ögonmask om sovmiljön störs av buller och ljus.
  • Om du har svårt att somna: ligg inte kvar i sängen mer än 20 minuter. Gå upp istället och gör något småtråkigt, t ex läs en bok som inte engagerar. När ögonlocken blir tunga och du känner dig sömnig går du tillbaka till sängen och försöker på nytt att somna.
  • Om du har sovit dåligt under natten, stig ändå upp när klockan ringer vid din vanliga uppstigande tid. En störd sömn bygger upp sömnbehovet vilket ger goda förutsättningar för att du sover extra djupt nästa natt.

    

   www.stressforskning.su.se

Behandling

Ibland hjälper inte enbart livsstils- eller vardagliga förändringar kring sovrutin. Det finns ett receptfritt läkemedel använt vid lindriga symtom på oro och insomningsbesvär på apotek.

Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel vars aktiva substans, passionsblomma (Passiflora Incarnata), har en lång behandlingstradition. Ofta behandlas sömnbesvär med receptbelagda läkemedel som kan ge icke önskvärda biverkningar i form av trötthet dagen efter och toleransutveckling. Det finns inga kända biverkningar för Sedix3.

 

Källor:  www.health.harvard/edu, www.1177.se, www.fass.se

Sedix® (Passiflora incarnata) är ett registrerat traditionellt växtbaserat läkemedel. Receptfritt. Från 12 år. Lindriga symtom på nervös anspänning: 1–2 tabl. morgon och kväll. Insomningsbesvär: 1–2 tabl. ½ tim. före läggdags. Rekommenderas inte till gravida eller ammande. Rådfråga läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Behandlingen bör inte överstiga 6 månaders kontinuerlig användning. Samtidig användning av Sedix och syntetiska lugnande läkemedel (t.ex. bensodiazepiner) rekommenderas inte, såvida inte samtidig användning har ordinerats av läkare. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Läs bipacksedeln noga före användning.

 

Publicerat: 6. oktober 2017. Ändrad senast: 14. november 2017