Håller tankarna dig vaken?

En av tre har minst en gång i veckan problem med att sova på natten. Det kan kännas tungt, frustrerande samt skapa oro som i sin tur gör det svårt att somna. Men det finns både goda råd och receptfri behandling använt vid mild oro och tillfälliga insomningsbesvär.

Receptfritt läkemedel vid insomningsbesvär och oro

Sover du dåligt – fungerar du dåligt

Sömn är liksom mat och motion viktigt för att kroppen och hjärnan ska fungera ordentligt. Men ändå är det många som har svårt att sova. Sömnsvårigheter (insomni) består först och främst av problem med insomning, att man vaknar ofta på natten eller tidigt på morgonen utan att kunna somna om, vilket gör att man inte kan fungera optimalt på dagen. Detta kan få konsekvenser för hälsan.

1  av 3 har sömnsvårigheter minst en gång i veckan

Sömnbesvär är vanliga i alla åldrar. En tredjedel av den vuxna befolkningen har sömnproblem minst en gång i veckan, och det är en ökande trend. Många har nedsatt funktion på dagtid på grund av dålig nattsömn. Insomningssvårigheter är ett av dom sömnproblem som ökar mest.

Sedix; använt vid tillfälliga insomningsbesvär

 Sedix (Passiflora incarnata), finns sedan en tid på den svenska marknaden och säljs numera på alla apotek. Läkemedlet är receptfritt pch använt vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär.

 • Vid oro och insomningsbesvär
 • För personer över 12 år
 • Inget beroende rapporterat

Läs mer om Sedix

När tankarna håller dig vaken

Det är flera faktorer som påverkar nattsömnens kvalitet. Bland annat har så kallade utlösande och upprätthållande faktorer inverkan på sömnen. En omvälvande händelse kan exempelvis vara utlösande för akuta sömnsvårigheter, men de är i regel kortvariga. Men vissa lider av sömnsvårigheter under längre tid. I dessa fall spelar ofta tankemönster och beteenden en viktig roll. Oro för att inte få sova är exempel på hur sömnproblemen upprätthålls.

När du behöver hjälp att somna

Receptbelagda sömnmedel har varit det vanligaste läkemedlet för behandling av sömnsvårigheter, men den typen av mediciner passar inte för alla. Ibland kan ett receptfritt läkemedel vara lämpligt. Sedix är ett sådant. Sedix används vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro och tillfälliga insomningsbesvär. Det är inte rapporterat om beroendeframkallande effekt vid användning av Sedix.

10 råd för bättre sömn

 1. Att ha fasta tider när man går och lägger sig och stiger upp.
 2. Undvika att sova på dagen (en tupplur på högst 20 minuter är okej).
 3. Att få minst 30 minuters dagsljus varje dag, antingen utomhus eller vid fönstret.
 4. Undvika kaffe, te och koffeinhaltiga drycker sent på eftermiddagen eller kvällen.
 5. Undvika alkohol eller tobak strax innan man ska lägga sig.
 6. Undvika stora måltider innan sängdags, men lägg dig inte heller på tom mage.
 7. Träning är nyttigt men undvik hård fysisk träning de sista 3 timmarna innan du ska gå och lägga dig.
 8. Se till att det är svalt och skönt i sovrummet och undvik ljus eller oljud.
 9. Gå upp om du ligger sömnlös längre än 30 minuter.
 10. Undvik dator, surfplatta och teve alldeles innan det är dags att gå och lägga dig eller när du är vaken på natten.

Ett urval ur företaget Norsk Helseinformatikks råd för god sömn.

Källor: 1177.se; Produktresumé senast justerad 2016-11-21; Europeiska databasen över misstänkta biverkningar.

Sedix® (Passiflora incarnata) är ett registrerat traditionellt växtbaserat läkemedel. Receptfritt. Från 12 år. Lindriga symtom på nervös anspänning: 1–2 tabl. morgon och kväll. Insomningsbesvär: 1–2 tabl. ½ tim. före läggdags. Rekommenderas inte till gravida eller ammande eller vid samtidig användning av andra lugnande läkemedel. Rådfråga läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Behandlingen bör inte överstiga 6 månaders kontinuerlig användning. Samtidig användning av Sedix och syntetiska lugnande läkemedel (t.ex. bensodiazepiner) rekommenderas inte, såvida inte samtidig användning har ordinerats av läkare. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Läs bipacksedeln noga före användning.

 

Publicerat: 31. januari 2017. Ändrad senast: 14. november 2017