Egenvård och Sedix – första hjälpen* vid insomningsbesvär?

God sömn är otroligt viktig för att vi människor ska må bra och fungera i vardagen. Trots det uppger ca. 1/3 av svenskarna att de i perioder lider av sömnbesvär. Många vill undvika receptbelagda läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Det positiva är att egenvårdsåtgärder som att se över kvällsrutiner och sovrumsmiljö - gärna i kombination med det receptfritt läkemedel Sedix ® (Passiflora incarnata), kan hjälpa.

Kännetecken på sömnsvårigheter är otillräcklig eller dålig sömn som gör att man inte känner sig utvilad när man vaknar. Tillståndet leder till trötthet men kan också orsaka av humörsvängningar och koncentrationssvårigheter. 

Ett första steg

Att ta steget att behandla sömnbesvär med receptbelagd medicin – som ofta är förknippad med oönskade biverkningar så som trötthet dagen efter och beroende – kan upplevas obehagligt men kan vara nödvändigt för vissa för att få bukt med besvären. För andra kan det räcka gott med att se över kvällsrutiner och sovrumsmiljö och kombinera med det receptfria läkemedlet Sedix!

Egenvårdsbroschyr

Det finns mycket som kan påverka din sömn negativt, däribland sovrumsmiljö och kvällsrutiner. Enkla åtgärder som att undvika kaffe på kvällen, sänka temperaturen i sovrummet och undvika surfplattor och skärmar innan sänggåendet kan ibland hjälpa. I egenvårdsbroschyren finns en Checklista för bättre sömn; en lista på faktorer som kan vara bra att ta hänsyn till när man vill sova bättre. Checka av vartefter du provat råden. På så sätt får du en bra överblick på vilka sömnfrämjande åtgärder du testat.

I broschyren finns också en Sömndagbok. En sömndagbok är ett ovärderligt verktyg när du ska kartlägga hur sömnmönstret ser ut över tid och om justeringar du gjort haft någon verkan.  Ladda ner Egenvårdsbroschyren  här. 

Receptfritt läkemedel– ett alternativ för dig?

Skulle egenvårdsåtgärderna som föreslagits i broschyren inte ge tillräcklig lindring kan de sömntipsen med fördel kombineras med ett receptfritt läkemedel. Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som är registrerat hos  läkemedelsverket.   

Sedix är det receptfria läkemedlet som på kort tid blivit en storsäljare och kundfavorit; ett första behandlingsalternativ* vid mild oro och tillfälliga insomningsbesvär.

* Rådfråga alltid läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor.

Varför välja Sedix?

 

  • Receptfri
  • Inga kända biverkningar
  • Inget beroende rapporterat
  • Beprövad
  • Säljs på alla apotek
  • Godkänt från 12 års ålder
  • Traditionellt växtbaserat läkemedel

Var säljs Sedix? 

Sedix säljs på samtliga apotekskedjor i Sverige och via återförsäljaren Sana Pharma Sweden. Om du beställer Sedix online så levereras det receptfria läkemedlet direkt hem till din brevlåda. Fraktfritt och utan krav på abonnemang, såklart! Köp här 


* Rådfråga alltid läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Sedix® (Passiflora incarnata) är ett registrerat traditionellt växtbaserat läkemedel. Receptfritt. Från 12 år. Lindriga symtom på nervös anspänning: 1–2 tabl. morgon och kväll. Insomningsbesvär: 1–2 tabl. ½ tim. före läggdags. Rekommenderas inte till gravida eller ammande. Rådfråga läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Behandlingen bör inte överstiga 6 månaders kontinuerlig användning. Samtidig användning av Sedix och syntetiska lugnande läkemedel (t.ex. bensodiazepiner) rekommenderas inte, såvida inte samtidig användning har ordinerats av läkare. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Läs bipacksedeln noga före användning, senast granskad  2016.11.21.

Publicerat: 17. september 2018.