Bekymrad och orolig inför examen?

För vissa kan tentamensnerver göra att man blir mer skärpt, men för många kan det ha motsatt effekt och göra det svårare att prestera. Det finns flera sätt att hantera tentamensstress på. En del saker kan du göra själv och det finns även receptfria läkemedel att köpa på apoteket. Idealiska förberedelser inför prov är att läsa ordentligt och komma väl förberedd utan att ha något att bäva för. Tyvärr är detta inte verklighet för alla. Även om man är väl förberedd, kan man fortfarande bli orolig och spänd, både före och under en viktig tenta.

Råd mot tentamensnerver

Det finns flera metoder som kan användas mot tentamensnervositet, till exempel andningsteknik. En studie visade att meditation med djupandning gav studenterna ett bra verktyg för att möta utmanande akademiska situationer, såsom en tenta. Studien presenteras i tidskriften Teaching and Learning in Medicine, tillgänglig via Pubmed.

Andra metoder som du kan prova är t.ex. mindfulness, avslappningsövningar, yoga. Dessa metoder går ut på att slappna av, vara närvarande i nuet och därmed sänka anspänningsnivån. Det finns kurser och böcker att köpa för att lära sig dessa metoder och flera av dem beskrivs på olika webbplatser.

Om avslappningsmetoder inte ger önskad lindring och man funderar på att ta hjälp av ett läkemedel, kan det vara bra att prata med sin läkare. Det finns flera olika läkemedel att använda vid oro. De flesta är receptbelagda, men för många är det tillräckligt med ett receptfritt läkemedel, till exempel Sedix, som är använt vid lindrig oro och tillfälliga insomningsbesvär. Din läkare kommer att kunna ge dig information om vilken behandling som är lämplig för dig och rekommendera den behandling som ger minst möjliga biverkningar och där beroendeutveckling inte rapporterats.

Examen skapar oro och sömnbesvär

3 av 4 uppger att de har upplevt rastlöshet, svårigheter att somna eller orolig sömn. Av dessa har så många som 64% i åldersgruppen 18-22 år upplevt att tentamen, deadlines och liknande utmaningar påverkar stress, oro och sömn. Det framgår av en färsk undersökning från Polling & Statistics, genomförd på uppdrag av Sana Pharma Medical i mars 2017.

Elever uppmanas att komma utvilade till tentor. Men många är benägna att ta tentamenstankarna med sig till sängen, så att det blir svårt att somna. Det finns hjälp att få också vid sådana insomningsbesvär.

Råd vid insomningsbesvär

Inre lugn är en förutsättning för att kunna sova för de flesta. Många av nedanstående råd vid oro, såsom tentamensstress, kan därför fungera bra vid sömnsvårigheter. Detta gäller även rogivande läkemedel, som det nämnda receptfria läkemedlet Sedix – för användning vid lindrig oro och irritation. Om tentamensstress är ett hinder för insomning, kan Sedix bidra till att göra det lättare att hitta ro att somna.

Dessutom finns det några råd som ger bättre förutsättningar för en god sömn:

10 råd för bättre sömn

 1. Inarbeta fasta tider när du går lägger dig och stiger upp.
 2. Undvik att sova på dagen (en tupplur på högst 20 minuter är okej).
 3. Få minst 30 minuters dagsljus, antingen ute eller vid ett fönster.
 4. Undvik kaffe, te och koffeinhaltiga drycker efter kl. 17
 5. Undvik alkohol och tobak innan läggdags.
 6. Undvik att äta en stor måltid innan läggdags, men lägg dig inte heller hungrig.
 7. Träning är nyttigt, men undvik hård fysisk träning 3 timmar innan du ska gå och lägga dig.
 8. Se till att det är svalt och skönt i sovrummet och undvik ljus eller oljud.
 9. Gå upp och gör något annat om du ligger sömnlös längre än 30 minuter.
 10. Undvik att använda mobilen eller andra skärmar alldeles innan det är dags att gå och lägga dig eller när du är vaken på natten.

Sedix® – vid mild nervös anspänning och oro

Om du vill prova ett receptfritt läkemedel i tentamenstider kan Sedix vara ett alternativ. Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som är använt vid lindriga besvär av oro och irritabilitet.

Biverkningar?

I likhet med alla läkemedel kan även detta orsaka biverkningar, men inte alla får det. Det finns inga kända biverkningar med Sedix.  Något som är vanligt med s.k. sömnutlösande läkemedel är en kvarstående trötthet dagen efter. Sedix däremot är använt vid oro även på dagtid, och verkar inte sömnutlösande. Sedix kan alltså använda både på dagen vid oro och inför natten vid insomningsbesvär. Inga oönskade effekter förväntas när du slutar att ta läkemedlet.

Tips vid användning av läkemedel.

Alla läkemedel kan orsaka biverkningar, även om inte alla får det. Effekten av läkemedel kan också upplevas olika från person till person. Oavsett vilket läkemedel du funderar på att använda, kan det vara klokt att testa hur läkemedlet fungerar för dig, i god tid före tentamen.

Använt som läkemedel under många år

Sedix har använts under många år i olika europeiska länder och sedan 2016 finns läkemedlet även på de svenska apotekshyllorna.

Här kan du köpa Sedix

Sedix kan köpas receptfritt på apotek. Ett annat alternativ är att köpa produkten från återförsäljaren Sana Pharma Sweden och få Sedix i en diskret förpackning direkt hem i brevlådan.  Du kan välja mellan styckköp eller en bekväm månadsleverans.

 

NYHET: DETTA ÄR SEDIX

Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär

 • Vid oro
 • Vid irritabilitet
 • Vid insomningsbesvär

 

 

Källor: pubmed.gov, fhi.no, encyclopedia.com, IMS (Institute of Medical Sciences) Health’s Monthly Belgium and Luxenbourg Market 2017, Europeiska databasen med rapporter om antagna  biverkningar, nhi.no

 

Sedix® (Passiflora incarnata) är ett registrerat traditionellt växtbaserat läkemedel. Receptfritt. Vuxna och barn över 12 år. Lindriga symtom på nervös anspänning: 1-2 tabl. morgon och kväll. Insomningsbesvär: 1-2 tabl. ½ tim. före läggdags. Rekommenderas inte till barn under 12 år, gravida eller ammande. Rådfråga läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Behandlingen bör inte överstiga 6 månaders kontinuerlig användning. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Läs bipacksedeln noga.

Publicerat: 31. maj 2017. Ändrad senast: 14. november 2017